Три питання Владиславу Мангеру

09.12.2018
1539

Децентралізація. Ліс/Пісок. Керівництво КП «Оберіг». Саме те, що хотів спитати. Відповіді в бліц-інтерв’ю з головою Херсонської обласної ради Владиславом Мангером.

Стосовно перспективного плану формування територіальних громад Херсонської області. Наша область, мабуть одна з небагатьох, яка не прийняла таке рішення. Вважаю, що це свідома акція представників певних політичних сил, які блокують реформу децентралізації. Більше того, таке рішення навіть не виноситься на розгляд сесії з 1-ого червня. Це явний саботаж. Ваша думка з цього приводу?

У нас в обласній раді виносяться на сесію питання, які повністю узгоджені в комісіях. Тому у нас порядок на сесіях, і проходять вони за 2 – 3 години. Поки комісії все не узгодять – питання на сесію не виноситься. Також, поки ми після цього не узгодимо все на президії, ми не виносимо на сесію.

Чому це питання досі не винесено? Бо воно не узгоджено на комісії. Кожного разу, коли збирається комісія – мандатна, з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, захисту прав і свобод людини, законності і правопорядку, боротьби з корупцією, з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою облради, то там депутати не приходять до загальної думки та консенсусу. Приїжджають представники громад виказують свої пропозиції, незгоду тощо. Останнього разу Андрій Гордєєв сказав особисто мені, що він на себе візьме функцію координатора і скоординує розгляд цього питання. Щоб цей план задовольняв кожну громаду.

На мою думку, головне не просто його проголосувати, а щоб це рішення було економічно обґрунтоване, добровільне і щоб задовольнило все населення, яке проживає на даних територіях, і тих людей, які їх представляють, тобто депутатів сільських, селищних, міських, районних і обласних рад. Тому дуже складне зараз це питання, бо ті хто хотіли – вже об’єдналися. Зараз залишилися ті, у кого є спірні питання. Ще раз наголошую, Андрій Анатолійович пообіцяв зробити відкриту нараду під його особистим головуванням щодо питання перспективного плану. На голосування винесемо саме той план, який буде без суперечок проголосований.


На останній Раді регіонального розвитку під головуванням Президента України, Президент та Прем’єр наголосили на тому, що основне завдання – щоб ці перспективні плани були затверджені до кінця 2019 року. Гадаю, що ми будемо намагатися найскоріше прийняти таке рішення.

Зрозуміло, чекаємо що питання перспективного плану буде вирішено у найближчий час.

Публікую два відео коментаря депутатів Херсонської обласної ради про реформу децентралізації. Можливо читачам стануть зрозумілі справжні причини, чому облрада саботує прийняття рішення про прийняття перспективного плану? «Недоліки», «шизофренія навколо децентралізації», тощо. Що може бути красномовніше??? До речі, ці депутати представляють дві протилежні політичні сили: Батьківщину та Опозиційний блок. Як то кажуть: робимо висновки.

Павло Філіпчук про “шизофренію” навколо децентралізації

Віктор Лісний про недоліки децентралізації

Стосовно лісів. Я давно цікавлюся позицією облради з цього приводу. На зовні всі ознаки того, що обласна рада хоче якось внормувати це питання. Приймаються рішення про створення регіонального ландшафтного парку «Гілея», тощо Але, знову ж таки, ліс горить, його незрозуміло хто випилює, вивозить, заробляє на цьому кошти… В той же час школи ГОЛОПРИСТАНСЬКОГО РАЙОНУ опалюють деревиною, імовірно з херсонського лісу. І не тільки школи цього району. Лісники говорять, що всі дії з вигорівшим лісом будуть відбуватися через систему Прозоро. У мене питання, чи відбувалася ця процедура, саме так як зазначали лісники, чи можна якимсь чином це питання контролювати?

Можна підняти стенограму від 28 листопада під спільним головуванням Андрія Гордєєва та моїм, ми заслуховували лісників, де конкретно голова лісгоспу казав на питання заступника голови ОДА: «Що зараз відбувається з погорілим лісом?» – «Ми його пилимо». «З чийого дозволу, чи з чийого погодження?» На що він відповідає, що вже як рік не потрібно ніякого дозволу чи погодження ОДА. На питання: «Що робите з цим лісом? – відповідає – Продаємо», «А куди кошти витрачаєте?» – «Куди заманеться». Тобто, він каже про те, що він робить що хоче. А коли заступник голови ОДА задав питання, чи можна на одну накладу оформити декілька машин, то він відповідає, що теоретично це можливо. Ну, ви розумієте, це вже кримінал….


Обласна рада взагалі не мала права, а тепер і ОДА позбавили впливу на сьогоднішні лісгоспи. Тобто, вже більше року не потрібно погодження навіть на санітарні вирубки і погодження на те, що вони зараз роблять в лісі. На жаль…

Обласна рада і обласна державна адміністрація не мають ніякого впливу! Вони самостійна організація, самостійно здійснюють свою господарську діяльність і взагалі нікого не питають. Ми не маємо ні можливості, ані права їх контролювати. Тому і з’явилася пропозиція створити або регіональний парк або національний парк. Чому? Бо будь-яка вирубка буде погоджуватися з департаментом адміністрації, по друге, якщо така вирубка буде незаконною і поліція їх зупинить, то буде вже не адміністративна, а кримінальна відповідальність, а це вже зовсім інше питання. Бо зараз, коли виявили порушення, відправили машину на штраф майданчик, а потім приходять з рішенням суду і забирають машину і поїхали далі. А коли буде кримінальна відповідальність, тоді машина вилучається як речовий доказ у слідчих діях.

По лісу зрозуміло. Ось навіть нещодавно прочитав про те, що збільшено межі парку «Олешківські піски».

Тепер стосовно лісопосадок. Читаю, що в інших областях України місцеві ради приймають рішення про виділення коштів на закупку та висадку саджанців дерев. Можливо і нашій обласній раді не тільки боротися з випилюванням, а й примножувати, висаджувати саджанці, дерева?
У нас прийнято програму розвитку лісів, закладено кошти в цьому році і в наступному році, щоб ми мали можливість не лише охороняти, а й висаджувати. Але, коли ми висаджуємо, треба щоб їх хтось охороняв. Зараз ми його посадимо, а через 2 роки хтось його зрубає. Тому треба комплексно підходити до цього питання.

Стосовно піску. Давайте говорити правду, його ж добувають незаконно, реалізують, вивозять … Хіба не можна зробити так, щоб і люди заробляли на піску і кошти до бюджету надходили?

Два роки тому, як тільки я очолив обласну раду ми сказали, що всі у кого є чесні документи приходьте, ми будемо давати погодження. Щоб мали можливість ті, хто офіційно добуває пісок, платить податки і щоб їх було більшість. Щоб ті, хто займається законним видобутком піску не жалілися, що ми їх закриваємо, бо це буде вигідно людині. Але сьогодні сама проблематика піску вона трохи збільшена. Чому? Закрився Крим, а він десь на 80% якраз і використовував той пісок. Сьогодні з тих копалин, які працюють (їх близько 10) 4 мають документи, з них одна то закривається то відкривається. В цифрах можу помилитися… Чесно кажучи в піску зараз немає такого свавілля як зараз є в лісі. Це правда.

А хто гальмує видачу документів?

Коли я прийшов до керівництва, було 2 чи 3 пакети документів, які 5 років «пролежали». На наступній сесії ми проголосували і надали дозвіл. Більше ніхто не подавав. У нас взагалі нічого не затримується стосовно корисних копалин.

Є таке КП «Оберіг», що опікується учасниками АТО. Там керівником була Вікторія Вангер, потім Лариса Цигульська виконувала обов’язки , а нещодавно я побачив, що там змінилося керівництво. З чим це пов’язано, не справлялися дівчата?

Ні, Лариса дуже добре справлялася. Я неодноразово пропонував їй очолити КП. Вона не погоджувалась. Після цього моїм радником з питань реабілітації воїнів АТО Бондаренком, була рекомендована людина, ми його взяли на випробуваний термін, який закінчується вже через три тижні. Я спілкувався з матерями, з людьми. Є питання… Якщо ця людина не буде відповідати вимогам цієї посади, то вона працювати не буде. Моє особисте бачення, що там повинна працювати людина у якої має бути чуйне серце. Хай він буде не супер-організатор, керівник, але повинен бути з великим серцем. Вже на сьогодні на нового керівника є деякі нарікання, якщо так і буде продовжуватися то, повторюсь, він там працювати не буде.

Спілкувався Тарас Бузак