В Україні пляшка води коштує дорожче ніж пляшка олії

24.07.2025
85

Прогноз урожаю соняшника в Україні знижується через несприятливі погодні умови, зокрема посуху на півдні та нашестя сарани у Херсонській та Запорізькій областях.

Ця ситуація впливає не лише на ціни на олію, а й на валютні надходження до країни. Президент асоціації “Укроліяпром” Степан Капшук розповів «Еспресо» про виклики галузі, важливість мит на ріпак та сою, а також про формування цін на олію.

Зменшення прогнозу урожаю соняшника

Міністерство сільського господарства США (USDA) знизило свій прогноз урожаю соняшника в Україні з 14,4 млн тонн до 14 млн тонн. «Укроліяпром» ще більш скептична, прогнозуючи близько 13 млн тонн, з можливим подальшим переглядом у бік зменшення через погодні катаклізми.

Загалом, за попередніми оцінками «Укроліяпрому», Україна цього року збере 20-21 млн тонн олійних культур. При цьому переробні потужності країни сягають 21,5 млн тонн, що дозволяє переробити весь урожай в Україні.

«Історичне» рішення про мита на ріпак та сою

Степан Капшук наголосив на значенні закону, що вводить мита на експорт сої та ріпаку, назвавши його «історичною подією для галузі». Очікується, що завдяки цим митам половина зібраних ріпаку та сої (близько 1,5-1,6 млн тонн ріпаку та 3,2 млн тонн сої) буде перероблена всередині країни. Крім того, практично весь урожай соняшника, як і минулого року, піде на переробку в Україні, а експортуватиметься вже готова олія.

«Завдяки експортним митам у нас створена олійно-жирова галузь. Це гордість України», – підкреслив Капшук.

Він зазначив, що олія є одним з ключових експортних аграрних продуктів України, приносячи значні валютні надходження (за перше півріччя цього року експорт соняшникової олії сягнув $2,77 млрд). Переробка сировини всередині країни забезпечує заводи, робочі місця, податки та додану вартість, що є важливим для економіки.

Соняшникова олія: традиції та якість

Для українського ринку традиційною є соняшникова олія, тоді як соєва та ріпакова олії, хоч і поширені в інших країнах (США, Китай, ЄС), не прижилися в Україні. Україна виробляє приблизно у 15 разів більше соняшникової олії, ніж споживає (5,8 млн тонн виробництва проти 300 тисяч тонн споживання), що робить її відносно дешевою на внутрішньому ринку.

Капшук також наголосив на високій якості української соняшникової олії, зокрема відсутності ГМО. Він зазначив, що в Україні почали вирощувати високоолеїновий соняшник з високим вмістом олеїнової кислоти (Омега-9), що є цінним та корисним продуктом, хоча й дорожчим.

Ціноутворення та «слізне» порівняння

Щодо цін на олію, Степан Капшук утримався від прямих прогнозів через заборону Антимонопольного комітету, проте пояснив, що вартість літра олії в 80 грн зумовлена високою ціною на соняшник (26-27 тис. грн за тонну), адже для виробництва однієї тонни олії необхідно 2,4 тонни насіння.

Цінова політика на олію значною мірою залежить від ситуації на міжнародних ринках, де на ціни впливає виробництво інших олій, біодизелю та навіть ціни на нафту.

Капшук висловив емоційне занепокоєння внутрішніми цінами: «Коли я заходжу в супермаркет і бачу, що стоїть пляшка води… яка коштує 76 грн чи та ж «Боржомі», і 70 грн пляшка олії, мені хочеться плакати».