Коли агрессор почне користуватися «відкриттям» «підземних річок Криму»?

18.04.2021
748

Експерти нашої Асоціації уважно відслідковують заходи окупантів із штучної зміни гідрологічного балансу Криму та їх медійне забезпечення. Зокрема з 2020 року у російській пропаганді заявлялося про нібито винайдення «кримськими вченими» на півострові, шляхом використання сучасних магнитно-резонансних технологій, «підземних річок», які нібито впадають в Азовське море. У 2021 році російське керівництво на найвищому рівні заявило про нібито початок пошуку відповідних «водних родовищ» на акваторії Азовського моря, без уточнення у власній пропаганді відповідного району досліджень.

Зокрема уряд Росії розпорядженням від 13 березня 2021 р № 596-р додатково виділив 270 мільйонів рублів на «вирішення проблем водопостачання» Криму саме у частині «геологічного дослідження надр із пошуками нових родовищ». Хоча район відповідного «дослідження» окупантами публічно визначене у «нормативних актах» знов-таки не було, наразі експертами Асоціації виявлене низку публікацій вчених «Севастопольського державного університету» та «Науково-дослідного інституту сільського господарства Криму», які вочевидь стали підґрунтям вказаних заяв та рішень російської влади. Зокрема це публікації доцентів Володимира Паштецького, Миколи Ковальова, Лідії Лукіної та інших.

Зокрема ці дослідники вважають, що відповідні «підводні річки» мають «розвантаження в Азовське море» нібито у районі села Просторне Джанкойського району. Таким чином з їх праць випливає потреба нібито «пошуку підземних вод» у районах Азовського моря, саме наближених до Арабатської стрілки, зокрема біля лінії розмежування та відповідно Генічеського району Херсонської області. Водночас варто вказати на абстрактність та недоведеність міркувань зазначених авторів, на поверхневість проведених ними досліджень, яка прямо випливає з їх оприлюднених робіт.

Вкрай ймовірно, що такі праці носять більше пропагандистський ніж науковий характер, та можуть бути використані Росією для «обґрунтування» активізації власних деструктивних діянь на акваторії Азовського моря. Зокрема, як мінімум цілком незрозуміло, чому «видобування» води з «підземних річок» (якщо звісно вони існують в реальності) слід робити саме на морській акваторії, а не на кримському суходолі, під яким ці «річки» нібито протікають.

«АРК» й надалі уважно стежитиме за відповідними спробами негативного втручання агресора в екосистеми Криму і регіональну безпеку та інформуватиме про це як читачів так й міжнародні організації.