Херсонські кавуни: попит випереджає врожай, але до довоєнних масштабів ще далеко

13.08.2025
35

Після звільнення правобережної Херсонщини місцеві  фермери  відновлюють вирощування кавунів. Якщо у перший рік після деокупації засіяли лише 200 гектарів, то наступного року площі зросли до тисячі, а цього року — до 1,5 тисячі гектарів, повідомляє Kurkul.com, інформує НОВАМЕДІА.

«Фермери розширюють посіви, а покупці вже заздалегідь бронюють кавуни, які ще не достиглі. Цього року херсонські кавуни на піку популярності», — зазначив Дмитро Юнусов, директор департаменту АПК Херсонської ОВА.

Місцевий фермер Олександр підкреслює унікальність херсонських кавунів: «Смакові якості кавунів з інших регіонів значно поступаються. Наприклад, одеські кавуни часто мають товстішу шкірку. Багато хто видає свої кавуни за херсонські, але я знаю реальні обсяги виробництва — вся Україна не може бути забезпечена херсонськими кавунами».

Попри прогрес, до довоєнного рівня у 22,5 тисячі гектарів, які засівалися у 2021 році, Херсонщині ще далеко.